Lemak trans kerap digunakan dalam makanan kerana hasil lemak trans merupakan produk murah dengan jangka penyimpanan yang lebih panjang disamping menambah rasa sedap walaupun bahan tersebut tidak mesra manusia.
Biskut yang terdapat dalam pasaran dapat bertahan lebih dari satu tahun kerana hal ini bergantung kepada fungsi lemak trans.
Makanan yang mengandungi lemak trans:
1) Marjerin
2) Makanan segera – Ayam goreng
3) Aneka kerepek – Kerepek kentang ( Makanan jenis ini kaya dengan lemak trans yang berfungsi menyatukan makanan dan menyumbang rasa lazat dan nikmat apabila menikmati makanan tersebut.)
4) Donat, kek, biskut.
Disediakan oleh: Yong Cheong Huey 206168
good good..lol..ini bermakna kita perlu kurangkan permakanan yang menggunakan lemak trans ini?
ReplyDeleteterima kasih atas nasihat anda, saya selalau makan biskut dalam bilik sebagai "snack"..saya terpaksalah kurang habitat ini demi kepentingan kesihatan badan saya..
ReplyDelete